PODIJELI

BAKU – Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan, razmotrili su na današnjem sastanku u Bakuu projekat gasovoda “Turski tok”, izgradnju prve atomske centrale u Turskoj, situaciju u Ukrajini i druga pitanja.

Razgovarano je o ‘Turskom toku’, a razmatrane su i druge aktuelne maršrute, rekao je Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov, a prenio TASS.

Dodaje da je o pitanju gasovoda, kapaciteta 63 milijarde kubika, koji bi iz Rusije u Tursku preko Crnog mora dopremao prirodni ruski gas, razgovarano “u kontekstu energetskog dijaloga između dvije zemlje”.
Do novog gasnog čvorišta na tursko-grčkoj granici bilo bi dopremano 50 milijardi kubika, a ruski energetski gigant “Gazprom” izrazio je spremnost da u Evropu “Turskim tokom” doprema 47 milijardi kubika godišnje.

“Turski tok” bi bio alternativa “Južnom toku”, čija je realizacija u Moskvi proglašena završenom u decembru prošle godine, a prvi krak novog gasovoda trebalo bi, po najavi, da bude gotov decembra 2016.
Peskov je poslije razgovora dvojice lidera u glavnom gradu Azerbejdžana iza zatvorenih vrata rekao da je prilično detaljno razgovarano o izgradnji prve turske atomske centrale “Akuju” kod grada Mersin na jugu Turske.

U razgovorima su učestvovali Putinov pomoćnik Jurij Ušakov, šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak, direktor “Rosatoma” Sergej Kirijenko i čelnik “Gazproma” Aleksej Miler.
“Razmijenjena su mišljenja i o glavnim aktuelnim međunarodnim pitanjima, uključujući Ukrajinu”, rekao je Peskov.

Prema njegovim riječima, Erdoan je informisao Putina o unutrašnjoj političkoj situaciji u Turskoj i perspektivama formiranja vlade poslije nedavno održanih parlamentarnih izbora.
Lideri Rusije i Turske ukazali su na pozitivnu dinamiku ekonomskih odnosa u cjelini, iako su konstatovali da je prošle godine robna razmjena unekoliko smanjena.

“Potvrđena je obostrana namjera da se ne odustaje od ranije deklarisanog strateškog cilja da se robna razmjena u doglednoj budućnosti dovede do 100 milijardi dolara”, rekao je Peskov