PODIJELI

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić potpisao je jučer u Banjaluci sporazum o saradnji sa Odjeljenjem za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Univerziteta “Džons Hopkins” iz Sjedinjenih Američkih Država. U pitanju je jedna od najprestižnijih zdravstveno – obrazovnih ustanova svijeta sa oko 22 fakulteta koji se bave stručnom nastavom, obukom, naučnim istraživanjima i pružanjem zdravstvene zaštite.

„Cilj potpisivanja današnjeg Sporazuma je prije svega uspostavljanje saradnje sa jednom od najboljih akademskih ustanova u Sjedinjenim Američkim Državama ali i definisanje konkretne saradnje koja bi, uz pomoć stručnjaka sa ovog Univerziteta trebala dovesti do unapređenja rada naših hirurških klinika, te saradnje u oblasti stručne nastave, obuke i istraživanja“ rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.

On je pojasnio da je ovim sporazumom definisano da će na zahtjev Ministarstva osoblje Univerzitetske bolnice “Džons Hopkins”, dolaziti u Republiku Srpsku gdje će držati predavanja doktorima iz Republike Srpske o različitim temama iz područja plastične i rekonstruktivne hirurgije i pružiti podršku u zajedničkim istraživačkim projektima, dodatnom usavršavanju i obuci kako za zdravstvene radnike, tako i studente medicinskih fakulteta.

„Oblasti u kojima je ovim sporazumom definisana saradnja su rekonstrukcija grudi, rekonstrukcija opekotina, rekonstrukcija glave i vrata, maksiofacijalna hirurgija i hirurgija ruku“, rekao je Bogdanić.

On je dodao da će ovaj sporazum omogućiti i odlazak ljekara iz Republike Srpske na edukaciju u Ameriku u oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije.

“Ovo je dobar projekat za zdravstvo Srpske jer ćemo, uz ulaganje u nabavku opreme i izgradnju i rekonstrukciju objekata, na ovaj način edukovati kadrove koji će pratiti svjetske tokove u oblasti medicine”, rekao je Bogdanić.

Ovlašteni zastupnik Medicinskog fakulteta Univerziteta “Džons Hopkins” dr Branko Bojović rekao je da je jučerašnjim potpisivanjem sporazuma formalizovana saradnja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske sa Univerzitetom “Džons Hopkins”.

On je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost zbog jučerašnjeg potpisivanja sporazuma, izražavajući nadu da će saradnja u narednom periodu biti uspješna.

Jučerašnjem potpisivanju sporazum o saradnji prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović, potpredsjednik Vlade Republike Srpske i ministar pravde Anton Kasipović i ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić.​