PODIJELI

Međunarodni ekonomski forum SPIEF 2015, koji okuplja lidere iz 180 zemalja sveta kako bi razmotrili najvažnija ekonomska pitanja za Rusiju i svijet, počeo je danas u Sankt Peterburgu.

Na uvodnom panelu, na kojem je prisustvovalo više od 1.000 učesnika, zaključeno je da je neophodno da Rusija nastavi započete reforme, da smanji stopu nezaposlenosti, kao i odliv intelektualnog kapitala.

Prvi zamjenik premijera Ruske Federacije Igor Šuvalov izjavio je na uvodnom panelu da ta zemlja ima plan za izlazak iz krize i da će se reforme nastaviti.

On je rekao da je postoji antikrizni plan kao i strateški dokumenti, ali je i naglasio da sada ima neslaganja jer su rezultati u 2014. bili bolji od planiranih.

U tom smislu, poručio je da se reforme nastavljaju, uz opasku da bi možda trebalo i predsjedničke izbore raspisatrati ranije da bi predsjednik imao mandat da izgura reforme do kraja.

Komentarišući navode da je kriza prilika da se podigne produktivnost, on je rekao da je to djelimično tačno, jer firme koje opstanu postaju više produktivne. Na panelu na kojem su govorili i dekan Fakulteta liberalnih nauka u toj zemlji Aleksej Kudrin i predsjednik Izvršnog odbora Sberbanke Herman Gref, ocijenjeno je su sankcije koje su EU i SAD nametnule Rusiji i dalje problem, jer se propušta prilika za mjenjamo tehnološke inovacije.

“EU i Rusija moraju da sarađuju u ekonomskom prostoru na dnevnoj bazi. Biznis to razumije bolje od politike jer se političari najviše koncentrišu na situaciju u Ukrajini”, rečeno je na panelu. Biznis ima zadatak da shvati kuda se kreću ekonomije, navedeno je, uz konstataciju da usluge sve više uzimaju maha, te će u narednom period najvažniji biti nauka i obrazovanje”, ljudski kapital.

“Svijet razvija taj novi trend. Poslovna klima se bazira na razvijanju ljudskog intelekta. Moramo da očuvamo intelektualni kapital”, rečeno je na forumu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otputovao je u Sankt Peterburg gdje će prisustvovati ekonomskom forumu i sastati sa ruskim zvaničnicima.

Na forumu će, ispred Srbije, učestvovati i prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić, ministri finansija i privrede Dušan Vujović i Željko Sertić.

Na forumu će se, tokom sutrašnjih sesija obratiti i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Na jednom od današnjih panela, koji je svrstan među najbitnije, govoriće i direktori internacionalnih i nacionalnih novinskih agencija svijeta. Prisustvuju, između ostalog, rukovodioci Rojtersa, francuskog AFP-a, američkog AP-a, njemački DPA, italijanska ANSA srpski Tanjug, makedonski MIA, hrvatska HINA.

Međunarodni ekonomski forum pod nazivom “Vrijeme je za akciju: Zajedničkim naporima ka stabilnom rastu!”, trajaće do 20. juna.