PODIJELI

Renomirani internacionalni žiri sastavljen od inženjera i eksperata u konstrukciji motora i ove godine proglasio je najbolje motore po kategorijama i u generalnom plasmanu. Ove godine ukupni pobjednik je BMW

Žiri je proglasio BMW-ov trocilindrični benzinac od 1,5 litara sa 220 KS iz modela “BMW i8″ za pobjednika ovogodišnjeg konkursa.

Na tu odluku najviše je uticao način na koji je integrisan u hibridni sistem ovog automobila. Drugi u generalnom plasmanu je “Fordov trocilindrični “1,0 ekobust” motor, pobjednik u prethodne tri godine.

Inače Fordov motor je još jednom odnio pobjedu u kategoriji zapremine do jednog litra, a pomenuti BMW-ov benzinac u kategoriji od 1,4 do 1,8 litara. BMW se okitio i priznanjem za najbolji motor u klasi od 2,0 do 3,0 litra šestocilindričnim motorom iz modela “M3/M4″.

Pežoov trocilindrični benzinac od 1,2 litra proglašen je najboljim u kategoriji od 1,0 do 1,4 litra, a Mercedesov dvolitarski turbo benzinac iz modela “A45 AMG” pobjedio je u klasi od 1,8 do 2,0 litara.

Audi se okitio priznanjem u klasi od 2,0 do 2,5l svojim petocilindričnim motorom od 2,5 litra iz “RS3″, snage 367KS.

U segmentu od 3,0 do 4,0 litara pobjednik je Meklaren sa svojim V8 bi-turbo benzincem, dok je u najvećoj kategoriji, preko četiri litra još jednom pobjednik Ferari sa svojim V8 benzinacem od 4,5 litara iz modela “458 specijale”. Ovaj motor je najbolji i u kategoriji agregata visokih performansi.

 Izvor: magazinauto.com