PODIJELI

LONDON – Desetine hiljada ljudi priključilo se protestnom maršu u centru Londona zbog mjera štednje i planova britanske vlade, predvođene konzervativcima. Britanska vlada riješila je da smanji javnu potrošnju za nekoliko miliona funti kako bi riješila problem budžetskog deficita

koji je naglo povećan poslije spašavanja banaka u vrijeme krize 2008. godine. Organizatori tvrde da u protestu učestvuje 250.000 ljudi.

Ovo je prvi javno organizovan protest od pobjede premijera Dejvida Kamerona na prošlomjesečnim izborima, navela je agencija AFP.

Marš, kojem su se priključili i pjevačica Šarlot Čerč i komičar Rasel Brend, počeo je ispred Banke Engleske.

Policija je saopćila da tokom protesta nije bilo nasilja, niti hapšenja.

Agencija AP navodi da se ovim protestom želi da skrene pažnja na problem položaja siromašnih.

Marš je počeo u festivalskoj atmosferi – ispaljivanjem baklji, a demonstranti su nosili transparente i balone krećući se u ritmu muzike prema zgradi parlamenta.

Društveni aktivisti, sindikalni lideri i nevladine organizacije udružili su snage u znak protesta zbog najave smanjenja davanja za obrazovanje, socijalni sistem i javne službe.

Predstavnik organizacije “Zaustavite ratnu koaliciju” Lindzi Džerman izjavio je da mu je “dosta stranaka koje se zalažu za mjere štednje”.

– Oni su bogate napravili još bogatijima, a siromašne siromašnijima, a neće se na tome zaustaviti – naglasio je on.

Demonstranti su nosili transparente sa natpisima “Odmah okončajte mjere štednje” i “Prkosite zakonu torijevaca”, prenio je B92.

Jedan od demonstranata nosio je poster na kojem je premijer Dejvid Kameron prikazan kako viri iz kante za đubre, čime se sugeriše da je to mjesto kojem njegova politika pripada, dok ga je drugi prikazao sa đavolskim rogovima, prenijela je agencija Reuters.

Manji marševi održani su u Glazgovu i Liverpulu, a organizatori su najavili da je ovo samo početak talasa demonstracija.