PODIJELI

Pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Goran Raca na konferenciji za novinare povodom održavanja Ljetne škole sporta Republike Srpske rekao je da se sportski kamp po 14. put organizuje za sportiste mlađih uzrasnih kategorija, prvenstveno kadete i juniore.

On je naveo da će sportski kamp biti održan širom Srpske od 21. juna do 23. avgusta, a okupiće 1.500 učesnika iz 30 sportskih grana.

“Cilj kampa je stručno i sportsko usavršavanje, ali i edukacija mladih sportista”, rekao je Raca i dodao da su ukupni troškovi organizovanja ljetne škole sporta 190.000 KM.

On je naveo da će većina sportskih saveza svoje aktivnosti u okviru ovog kampa realizovati u Trebinju, zbog uslova koje ovaj grad nudi za održavanje sportskih takmičenja.

“Sportovi koji će biti izmješteni van Trebinja su tenis koji će se održati u Doboju, košarka i fudbal u Bijeljini, biciklizam na Jahorini, planinarstvo u Gackom, atletika na Sokocu, a kuglanje u Gradišci”, precizirao je Raca.

On je dodao da će Banjaluka biti zadužena za kajak, kanu i rafting, te vaterpolo, sjedeću odbojku i sportove mentalno nedovoljno razvijenih lica.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske na osnovu memoranduma o saradnji u oblasti sporta i omladinske politike potpisanim sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije, ugostiće i ove godine pedesetak mladih sportista i njihovih trenera iz Srbije.

“Na ovaj način želi se unaprijediti saradnja Republike Srpske i Srbije, te prije svega razmijeniti iskustva trenera i naučna dostignuća u oblasti sporta”, rekao je Raca i dodao da se očekuje učešće mladih i perspektivnih vaterpolista, džudista, tenisera, stonotenisera i plivača iz Srbije.

On je naveo da će se, osim takmičenja, u okviru “Ljetne škole sporta”, u kampovima održavati i stručna predavanja za sve učesnike o aktuelnim temama, kao što je “Iznenadna srčana smrt na sportskim terenima”.

Promoter ovogodišnje “Ljetne škole sporta Republike Srpske” je odbojkaški reprezentativac Srbije Aleksandar Okolić koji je i sam, na početku sportske karijere bio učesnik kampa u Trebinju.

Okolić je istakao značaj ovakvih kampova za sve mlade sportiste. “Tokom treniranja veliku podršku sam imao od porodice i trenera, bez kojih ne bih sada bio tu gdje sam. Zbog toga želim motivisati sve mlade sportiste da posete kamp i vide kako se to tamo i šta radi, te da se trude maksimalno koliko mogu”, rekao je Okolić.

Državni sekretar za sport u Ministarstvu omladine i sporta Srbije Predrag Peruničić istakao je da je saradnja dva resora Republike Srpske i Srbije odlična, te da je treba nastaviti razvijati.

“Suština ovih kampova je ne samo sportska nego i edukativna, jer usmjeravaju mlade da postanu kvalitetni sportisti i dobri ljudi”, rekao je Peruničić.

Predsjednik Odbojkaškog saveza Republike Srpske Milutin Popović istakao je da je kamp u okviru “Ljetne škole sporta” mjesto gdje se, uz ozbiljnu i kvaltetnu organizaciju, te angažovanje stručnjaka, daje kvalitetan doprinos daljem razvoju sportske ličnosti.

“Ove godine u kampu će kao promoteri učestvovati Vanja Grbić i Zoran Gajić”, najavio je Popović.

Ovogodišnja “Ljetna škola sporta Republike Srpske” biće otvorena 21. juna u Trebinju, kada dolaze učesnici Odbojkaškog saveza Republike Srpske.