PODIJELI

Mercedes je potvtrdio da će koncept  GLC  predstavljen nedavno na sajmu u Šangaju uskoro da uđe u serijsku proizvodnju. Predprodukcijska verzija će da bude zvanično prikazana sredinom juna na ekskluzivnom događaju u Štutgartu.

Mercedes  GLC  je direktni nasljednik modela GLK, a ime je promijenjeno zbog usaglašavanja sa novom nomenklaturom Mercedesa, u kojoj je  GLC  krosover pandan C-klasi.

Ljubitelji četvrtastih linija modela GLK mogu da očekuju drastične promjene, jer  GLC  obiluje dinamičnim zaobljenim konturama.

Sportski stilizovani SUV zasnovan je na Mercedesovoj modularnoj MRA platformi velike čvrstoće. Dug je nešto više od 4,7 metara, i ima međuosovinsko rastojanje od 2.8 metara. Kod konceptne verzija vizuelni utisak je pogignut na najviši nivo velikim točkovima od 21 inč i LED prednjim svjetlima, u kombinaciji sa specijalnom bojom Solar-Beam. Zadnji dio vozila takođe odlikuje upečatljiv dizajn, izduvni sistem sa četiri izlazne cijevi izrađen od ugljeničnih vlakana kao i zadnja LED svjetla.

U konceptnu verziju ugrađen je trolitarski V6 benzinski motor sa dvije turbine, koji isporučuje 367 KS i 519 Nm. Ovaj agregat namijenjen je serijskom modelu  GLC 450 Coupe AMG. Snaga se prenosi na sve točkove preko novog devetostepenog 9G-Tronic automatskog menjača.

 GLC  će biti dostupan za naručivanje već u julu, a prve isporuke se očekuju tokom jeseni.