PODIJELI

Svjedoci smo velike Grčke krize koja traje već duži vremenski period. Upućeniji u ovu tematiku bi rekli da je kriza u Grčkoj počela i prije samog ulaska Grka u EU. Prosto rečeno, Grčka je “uvučena” u Evropsku zajednicu, iako nije ispunjavala kriterijume konvergencije. Zašto je uvučena?

Kriza u Grčkoj je jako složen ekonomski fenomen, do koga je doveo veliki broj faktora. Glavno pitanje je kako su ti efekti došli u Grčku i u Grčko društvo?

Da li su oni spolja instalirani, od strane interesne grupe kojoj je bio u interesu raspad Grčke ekonomije i EU kao i evropske valute, koja je značajno počela jačati u odnosu na druge svjetske valute. Mnoge zemlje svijeta su počele držati svoje devizne rezerve u evropskoj valuti, veliki obim svjetske trgovine se počeo obračunavati u evrima, te je valuta postala jako sidro velikog broja evropskih i svjetskih država i njihovih centralnih banaka. BDP Grčke igra beznačajnu ulogu u ukupnom BDPu Evropske Unije, međutim sama priča oko napuštanja valute i EU sa Grčke strane može ostaviti mnogo veće i dublje posljedice na političku i socijalnu stranu Evropske Unije.

MMF i WB(svjetska banka) kao i ostali kreditori i ekonomski pokretači Svijeta kao i  Grčkog duga (Londonski i Pariški klub povjerilaca) i dalje pritišću Grke, i ne daju im lagan izlaz iz situacije u kojoj se nalaze, nego ih još dodatno pritišću svojim ekonomskim reformama i potezima koji ih guraju u još veću krizu.

Čitava koncepcija unije država se bazira upravo na tom, pomaganju članica koje se nađu u teškoj poziciji. Napuštanje Grčke je potez koji bi zasigurno doveo do velikih talasanja u EU, jer je to samo nastavak priče i destabilizaciji Evropskih država u zajednici, destibilizaciji već razrušene ekonomije EU. Mnoge slabije države članice su ispod “stabilne” površine u istoj situaciji kao i Grčka, možda čak i u goroj. Da li će slom Grčke izazvati “domino” efekt ostalih država članica. De facto je da se Grčka ne može izvući iz situacije u kojoj je, ali je pravo pitanje da li postoji volja da joj se iskreno pomogne.

Po sadašnjem raspletu događaja volje za spas Grka nema, a samim tim nema ni prave volje za spas Evra i same EU. Rasplet događaja se čeka, ali izgleda da je kurs kojim EU plovi okrenut ka stijenama…

Trenutno.info – Mr X